DE STERKSTE COMBINATIE TUSSEN MENS EN MACHINE

Mens en machine   

‘’Machinist, dat kun je altijd nog worden’, zei m’n vader altijd. Dus deed ik eerst de opleiding tot monteur. Daarna werd het alsnog de machinistenopleiding. Het werk heeft me gewoon altijd aangesproken.’ Jarnick van Lenthe groeide op tussen de machines van het familiebedrijf. Even snuffelde hij elders, maar natuurlijk kwam hij terug op het nest. Met de drive van een jonge vent en de ervaring van een ouwe rot start hij elke ochtend zijn mobiele kraan.

Allround inzetbaar

‘De afgelopen maanden werkte ik mee aan bermverhardingen. Kilometers grasbetonblokken legden we. Dan ga je hele andere uitdagingen aan dan bijvoorbeeld in het project waaraan ik nu meewerk. We zijn begonnen aan renovatiewerk op het station van Zwolle. Hier in de binnenstad kom je echt van alles tegen in de grond, van alles wat niet op tekening staat. Daar hou ik wel van, van het infrawerk in het algemeen eigenlijk. Ik heb dus wel zo mijn voorkeuren, maar juist allround inzetbaarheid houdt het werk mooi voor mij’, vertelt Jarnick.

Machinebeheersing

‘Ik begon hier in het bedrijf op de shovel en toen er een mobiele kraan vrij kwam, ging dat toch ook weer kriebelen. Ik hou van afwisseling en ik ga geen uitdaging uit de weg. Millimeterwerk is het soms en daarvoor heb je machinebeheersing nodig.’ Dat Jarnick die machinebeheersing heeft, is ook buiten ons bedrijf en onze opdrachtgevers bekend geworden. Tijdens de Technische Kontakt Dagen nam hij het vorig jaar op tegen tweehonderd machinisten uit het land. Deze Dokter Bibber-achtige oefening met de graafbak won Jarnick overtuigend! Daarmee kreeg hij de titel ‘beste machinist grondverzet’, een titel om heel trots op te zijn.

Meer zien